Monday, October 27, 2008

CHAPTER 2.2

CHAPTER 2.2 RISSA - "Saat itu"
“Rissa?Rissa right??”suatu suara yang familiar menegur Rissa dari arah belakang.

Terkejut Rissa dibuatnya. Rupa-rupanya Fazrul telah datang menegur Rissa yang masih lagi berdiri berhampiran tiang kayu itu tadi. Anis pula tercengang, diam seribu bahasa.


“Yyy..Yess..Rissa,”jawab Rissa ringkas sambil tersenyum. Dia cuba menyembunyikan rasa terkejutnya.

“Rissa!What are you doing here?! Look at you, you’re working dekat my brother’s wedding?”tanya Fazrul sedikit teruja.

“Yesss… look at me. I’m a mess. Wearing black and white, like a panda,”

“No, no. You’re looking great. How’s life?”tanya Fazrul sambil tersenyum.Lesung pipitnya jelas kelihatan.

“Life? My life is very…..”



Belum sempat Rissa menghabiskan ayatnya, pengacara telah memanggil Tan Sri Shahrul untuk menyampaikan ucapan beliau.

“Oh, I’m sorry Rissa. I have to go,”kata Fazrul sambil membetulkan cermin mata tanpa bingkainya.”This is once in a lifetime event,”kata Fazrul.” I’ll see you later okay,”kata Fazrul lantas pergi ke meja tempat keluarganya sedang duduk.

“Rissa! I don’t know that you are so famous.Seriously, I’m jealous,”kata Anis yang masih terkejut.

“Nothing lah. Ey, better kita senyap, Tan Sri tengah bagi ucapan tu,”jawab Rissa malu-malu.

Suasana dewan kini agak sunyi. Hanya suara Tan Sri Shahrul yang berkumandang.


“Saya sangat berbesar hati kerana akhirnya anak sulung saya telah berkahwin,”kata beliau. “Tapi masih lagi saya rasa kecewa kerana walaupun Azrul dan Fazrul ada di sini, Izrul masih lagi berada di America kerana flightnya tiba-tiba delay.Tak dapat kami bersama pada malam ini,” tambah beliau dalam nada kecewa.


Namun ucapan Tan Sri Shahrul seterusnya sangat mencuit hati tetamu yang ada.Beberapa minit kemudian, Tan Sri Shahrul mengakhiri ucapannya.

“Terima kasih Tan Sri, sekarang, di jemput, Fazrul,anak ke dua Tan Sri Shahrul untuk memberikan sepatah dua kata.Dipersilakan,”

Dengan pantas tetapi terkawal, Fazrul pergi ke atas pentas yang di sediakan untuk memberikan ucapan.


“A very good evening to all,”kata Fazrul lalu memulakan ucapannnya berkenaan hubungannya bersama abangnya semasa kecil dahulu sehingga kini. “ Before I leave the stage, I would like to play a song for you,Azrul. And with that, I would like to call upon Rissa to sing with me,”katanya sambil memandang kearah Rissa.



“Oh no! I must be dreaming! Please please wake up Rissa!,” bisik Rissa di dalam hatinya. Wajahnya putih, pucat. Rissa tertelan air liurnya.

“Rissa, please?”kata Fazrul lagi di atas pentas.



Dengan langkah yang lemah, Rissa menggagahi perjalanannya ke atas pentas. Dia tidak mahu merosakkan majlis orang. Lagi-lagi majlis kebesaran. Para tetamu kelihatan berbisik-bisik antara satu sama lain.


Setelah naik ke atas pentas, Fazrul berbisik kepada Rissa,” You still remember the song Endless Love we duet together tu dulu,right?”


Rissa mengangguk lemah sambil cuba untuk senyum. Fazrul mula mengambil tempatnya di piano yang tersedia di atas pentas. Rissa pula memegang mikrofon yang di berikan oleh Fazrul kepadanya sebentar tadi.Fazrul pula hanya memakai mikrofon kecil. Rissa mula gugup. Sudah lama dia tidak menyanyi dihadapan orang ramai. Inikan pula dia terpaksa menyanyi dihadapan orang-orang kenamaan.



“Fazrul memulakan intro lagu Endless Love dengan sangat merdu. Ramai hadrin yang ketika itu sedang mula untuk makan hidangan yang disediakan,terpukau dengan kebolehan Fazrul bermain piano.

My love,Theres only you in my life.The only thing thats bright.My first love,You’re every breath that I take.Youre every step I make
I want to share. All my love with you. No one else will do
And your eyes.Your eyes, your eyes.They tell me how much you care
Ooh yes, you will always be,My endless love. Two hearts,Two hearts that beat as one
Our lives have just begun. Forever,I’ll hold you close in my arms.I cant resist your charms.
Oh, love.I’ll be a fool.For you,Im sure,you know I dont mind
Oh, you know I dont mind... cause you,
You mean the world to me.Oh,I know,I know.Ive found in you
My endless love..... And, yes.Youll be the only one cause no one can deny this love I have inside and Ill give it all to you.My love.My love, my love. My endless love


Fazrul kemudian menyudahkan lagu dengan outro yang sangat mempersonakan. Persembahan duet mereka mendapat tepukan gemuruh. Rissa yang masih lagi ketakutan terus turun dari pentas dan kembali ke tempat dia dan Anis berdiri sebelumnya.



“Wow, you can sing very well Rissa!”kata Anis dengan nada kagum.” Why you tak join AF ke, Malaysian Idol ke…You ada package tau. Cantik,gebu, suara best,”katanya lagi.

“Ish…tu nasib je la Anis. I think diorg letak reverb banyak kot. So tu yang bunyi sedap tu. I mana reti nyanyi,”jawab Rissa cuba menidakkan kata-kata Anis.

“Suka hati you la Rissa. Tu ada pinggan orang tinggal. Angkat-angkat.”

“Eh..I pulak.. I penat la singing Nis…Tadi I thought I was going to pengsan on the stage tauuu,”kata Rissa sambil memegang tekaknya.

“Eleh..pemalas,I jugak yang kena buat”balas Anis lalu pergi untuk mengangkat pinggan.



Kelihatan Fazrul tiba-tiba datang ke arah tempat Rissa berdiri dengan langkah yang perlahan.



“Hi again Rissa,”kata Fazrul tersenyum.

“You…Sedap-sedap je you call me to sing. Nasib I tak pengsan infront of all these people,”kata Rissa sedikit geram.

“Haha..I’m sorry Rissa. Alang- alang you dah ada dekat sini, why not I call you. We make a perfect duet tau,”jawab Fazrul.

“Okay okay. You’re forgiven. Just don’t do that again. Or I’ll cubit you sampai merah,”jawab Rissa geram.

“By the way. My mum loves your singing. She wants you to sing masa my brother punya other small event dekat Saloma Bistro. Is that okay with you?”Tanya Fazrul.

“Umm…But I selalu busy malam Faz. Banyak kerja I here,”kata Rissa.

“Naah. Its ok. I’ll tell my mum suruh cakap dekat your boss. Surely okay punye,”kata Fazrul cuba meyakinkan Rissa.

“Umm..okay Faz. If tak keberatan, I’ll try,”jawab Rissa.

“Okay, and this is my card. Apaper contact I okay? Maybe kite can train sikit before duet lagi “kata Fazrul tersenyum sambil memberikan kad namanya pada Rissa.

“Okay,”

“See you Rissa”

Rissa hanya membalas dengan sebuah ukiran senyuman yang halus di bibirnya.

4 comments:

Tajah said...

aleww... lagu endless love.. apsal tak lagu a love that will last?
hik3x

Anonymous said...

mcm pelik plak.
die g nyanyi pkai sut waitress ke?
cmne mak datin y mcm sombong smcm tu bleh t'pikat plak ngn waitress?

something is not going right.

Nik Akmal Hareez said...

suara sedap nk buat cmneeeee ..ekekeke.... nyanyi tu pasal kene pakse naek by dat guyyy...hihi...if tak jadi kat alam karya sure tak jadi kat real life ....

Nik Akmal Hareez said...

suara sedap nk buat cmneeeee ..ekekeke.... nyanyi tu pasal kene pakse naek by dat guyyy...hihi...if tak jadi kat alam karya sure tak jadi kat real life ....