Wednesday, December 17, 2008

Chapter 3 - Ku sangka siapa

Seminggu berlalu. Rissa telah berjanji dengan Fazrul dan Puan Sri Suhaili untuk mendendangkan dua buah lagu untuk sambutan kecil perkahwinan Azrul dan Dewi sebelum mereka pergi berbulan madu di Paris.

[Rissa. Saturday ni dtg my house tau. I nak train our duet song for this coming Sunday.Later I send my full address.] Sms Fazrul kepada Rissa.

“ Ish, kenapa la aku pegi terima permintaan diorang tu,” bentak hatinya.

KRINGGGGG!!!!!!~Sabtu menjelma. Rissa bangun dengan malas dari katil tempat tidurnya. Matanya masih bengkak, maklum la tak cukup tidur. Semalam Rissa menonton cerita Titanic buat ke 54 kali. Minat betul Rissa cerita tu sampai setiap kali dia tengok cerita tu, air-air jernih pasti keluar mengalir perlahan dari matanya yang cantik itu. Rissa menyiap kan dirinya dengan berpakaian agak simple . Itu lah cara Rissa, ‘simple and nice’. Dia tidak suka memakai terlalu seksi seperti minah-minah yang memakai skirt pendek tidak cukup kain. Kalau muka lawa mungkin boleh dimaafkan. Tanpa berlengah lagi, Rissa menggapai kunci kereta Kelisanya lalu pergi ke rumah Fazrul. Rissa memang tak biasa makan pagi, lagi-lagi susu. Boleh termuntah dibuatnya.

Berbekalkan alamat yang diberi oleh Fazrul dan GPS berharga RM600 yang dipasang pada kereta Kelisanya, Rissa akhirnya smpai di rumah Fazrul sekeluarga yang terletak di Bukit Antarabangsa.. Kelihatan dari jauh , seorang jejaka berseluar Bermuda sedang membasuh kereta Nissan Skyline yang berwarna white gloss..

“Eh Fazrul ni, rajin pulak dier basuh kereta pagi-pagi Sabtu ni. Kata nak training’,kata Rissa di dalam hatinya.”hmmmm…nk buat surprise sikit la cmni. Sure meracau dier ni..hihi”

Dengan perlahan, Rissa pergi mendekati kereta itu lalu dengan kuat menampar bahagian belakang Fazrul.

PANGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!

“Opocot your mother!,”

“Haha, hai you,”kata Rissa sambil tersenyum.

“Er, hi…Do I know you miss?”kata ‘Fazrul’ sambil mengurut-ngurut bahagian belakangnya yang terasa pedih.

“Haha, come on Fazrul, don’t play jokes with me!,” kata Rissa berbunyi sedikit manja.

“Erm, I’m sorry but I rasa you got the wrong person,”

“Wrong person?Ww..What do you mean?”Tanya Rissa sedikit pelik.

“Fazrul is my brother. Errr… Hi, I’m Izrul,”kata pemuda itu tadi.

“Wwhat? I don’t know Fazrul has a twin?” kata Rissa tergamam.

“Well, yeah. I’m his twin”kata Izrul.

Muka nya saling tak tumpah seperti Fazrul. Tinggi lampai. Cuma penampilannya agak simple berbanding Fazrul.

“Okay, umm..Hi, I’m Rissa, kawan Fazrul,”

“Oh, Rissa. Sorry but my brother is not here. Dia baru je berlepas ke Dubai for some emergency business trip katanya,” kata Izrul

“He is not here?And why did’nt he told me?” kata Rissa agak geram.

“Er…what phone are you using?”

“Sony. Why?”

“Patutlah. Sure your inbox full. Biasa lah orang malas nak delete message Sony. After reply jadi satu kerja nk delete the same message,” kata Izrul sambil mengelap kereta yang dibasuhnya itu.

“Haha,hey you’re right. My inbox is full,” kata Rissa sambil melihat telefon bimbitnya itu. “How could that be eh,” kata Rissa sambil tertawa kecil. Mungkin tertawa atas kebengapan dirinya kerana lupa memadam sms-sms yang diterima.

“Well yeah. Um…Alang-alang you’re here, apakata I take you swomewhere to eat? I tak makan lagi ni, and our maid is not home. Shes in Jakarta, anak kawin,.And all ican cook is scramble egg”kata Izrul

“Well I haven’t had my breakfast either. Sure,” jawab Rissa.

Izrul pun pergi masuk ke dalam rumah untuk menukar baju dan seluar.

“Eh, tak jemput orang masuk pun. Bagus betullah dier ni,” bentak hati Rissa.

Rissa kembali mlihat telefon bimbitnya.

{Too many messages.Delete some from any folder. Delte now?}

Tooot {yes}

{inbox} toott {more} toot {delete all messages} tooot

“Hah. Senang hati aku. Patut la message Fazrul tak sampai. Fazrul ni pun satu. Bukan nak call,” kata Rissa dalam hatinya.

“Hey..I’m ready. Lets go,” kata Izrul yang tiba-tiba muncul seperti David Copperfield.

“Okay, so…Where are we going?”Tanya Rissa. Tak pernah dia keluar dengan orang yang tak dikenali. Nasib baik jejaka tu kembarnya Fazrul.

“Well, I ni dah lama tak makan makanan Melayu. So, jom pergi makan nasi dagang kat Keramat. I heard they have a good nasi dagang there,” kata Izrul selamba.

“Eer..okay,” jawab Rissa agak terkejut dengan pilihan makanan Izrul. Abangnya Izrul lain benar. Tak pernah terliur dia hendak makan masakan Melayu. Bak kata orang, lidah dah jadi lidah Mat Salleh. Gedik.

Selang beberapa minit, sampailah mereka di pasar Keramat depan lrt putra. Izrul memesan makanan begitu juga Rissa. Lalu mereka makan berdua.

“Ah, this is nice. Its been quite a while since I ate here,’kata Izrul sambil menggaul-gaul nasi dagang dengan sudu yang dipegangnya.

“Haha, I really tak sangka you love this place,”kata Rissa.

“Why?,” Tanya Izrul ringkas sambil menyuakan nasi dagang berlaukkan ayam ke mulutnya.

“Because I selalu come here. My house is near this area,” jawab Rissa.

“Oh, where is that? ,” Tanya Izrul lagi, Matanya memandang mata Rissa.

“Um. Bukit Keramat. I suppose you know where is it,” kata Rissa

“Oh, rumah Kru tu ek. Something minangkabau look like,” kata Izrul masih lagi memandang Rissa.

“Yeah. Near that area,’ jawabnya tersenyum malu. Pandangan mata Izrul sangat tajam. Bagai katana yang datang asli dari Jepun.

“Ok. But I cant hantar you. Your car is at my place. Haha,” kata Izrul riang. “Eh. Banyak cakap pulak. Makan-makan,”

“okayyy,”jawab Rissa.

1 comment:

tajah said...

54 kali tuh... scramble egg... sesuatuhhh sgt! buweekkk!